Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2017.04.24 09:27

Miért veszünk palackos vizet?

Április 22-e, a Föld Napja!

Miért kell költeni ásványvízre? Miért kell terhelni a környezetünket üres PET palackokkal? Miért félünk a csapvíztől? Mióta félünk a csapvíztől? Miért vásárolunk palackozott vizet?

Ezek azok a kérdések, amik most is aktuálisak, a Föld Világnapján. Régóta foglalkoztatnak ezek a kérdések.

Föld

Sokszor találkozom olyan emberekkel, akik szkeptikusak a víztisztítással szemben. Azt mondják teljesen felesleges pénzkidobás. Meg, hogy az egész csak átverés, hiszen a csapvíz tiszta. De ezek az emberek minden héten kartonszámra vásárolják otthonra a palackozott vizet, mert hát az azért jobb, mint a csapvíz. De ha tiszta, iható a víz, miért vásárol palackozottat? Egyszerű és mentő választ szoktam kapni erre a kérdésre. Mert finomabb! És ezzel lezártnak érzik a témát.

Gondoltál már arra, hogy mennyi kárt okozol azzal, hogy palackozott vizet, üdítőt vásárolsz? Persze régen én is ezt tettem. Aztán rájöttem, hogy ez mekkora butaság. Miért költsek pluszban arra, amit amúgy otthon is megtalálok. Csak ülj le kicsit és gondold át!

Tegyük fel, hogy van egy 4 fős család. Az ajánlott folyadék bevitel egy ember számára naponta mondjuk 2 liter. Az ásványvíz általában 1,5 literes kiszerelésben kapható. Egy csomagban 6 üveg van. Egy héten egy fő kb. 14 liter iszik meg, vegyük ezt 10 flakon víznek. Akkor egy 4 fős család 1 heti fogyasztása kb. 40 flakon víz, de számoljunk csak 30-at, azaz 5 csomag ásványvizet. 
Tehát egy évben lehet, hogy veszel akár 1560 PET palackot is a vízzel! Ez pénzben kifejezve, ha mondjuk csak egy alap 80 Ft-os palackozott vizet veszünk, már 124800 Ft!

És most gondolj arra, hogy ez a rengeteg palack megy a kukába. Persze van, aki szelektíven gyűjti, de sajnos ez nem általános. Nem is beszéltünk arról, hogy 1 üveg előállításához mennyi vizet használnak el és mennyi pénzbe kerül. Egy liter palackozott víz előállításához különböző források szerint 3-7 liter vízre és 0,17 liter olajra van szükség! A mai felelőtlen és rohanó világban pedig az emberek ivóvíz készlete rohamosan fogy. Az ásványvíz felszínre hozásához, csomagolásához és a felhasználás helyére történő szállításához szintén rengeteg erőforrás kell, amely erősítheti az üvegházhatást. (Főleg ha az a víz nem is hazánkba kerül palackozásra, hanem külföldről érkezik).
Megéri ez a hatalmas környezetszennyezés, hogy palackos víz kerüljön az asztalra? Magyarországon a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, nyugodtan fogyasztható!

Miért nem isszuk a csapvizet? Miért szennyezzük a környezetünket, amikor mi a szerencsések közé tartozunk és van a házunkban iható víz? Vannak országok ahol igazán ihatatlan a víz. Ilyen Afrika, India is. Afrikában a gyerekek több kilométereket sétálnak a falujukból vízért a családjuknak. Csakhogy az a víz, amit isznak kicsit sem mondható tisztának. Magyarországon is vannak települések, ahol kritikán aluli a vízminőség. De sokunknak szerencséje van. Tudom a klórosság, meg hogy kemény, meg fura az íze ...stb. zavaró tud lenni. De ezek egyszerűen kiküszöbölhető dolgok. Igen, lehetnek benne szennyeződések, amelyek az esetlegesen elavult csőrendszerben kerülnek bele, de erre vannak gépészeti megoldások, hogy ki lehessen szűrni. Mai világban számtalan megfizethető, meglehetősen hatékony készülék létezik, amivel ihatóbbá és tisztábbá tudjuk tenni a csapvizünket. Abból a pénzből, amit eddig palackozott vízre költöttünk, simán vehetünk komolyabb készüléket és még másra is marad pénzünk. 
Ha víztisztítót vásárolsz, legyen az csak egy kancsó vagy csapra szerelhető készülék, akkor máris finomabbá varázsolod a csapvizedet. Így megspórolsz magadnak egy csomó felesleges cipekedést, nem szennyezed a környezetedet és a vízdíj mellé nem kell költened plusz vízre. Érdemes kicsit tájékozódni a lehetőségekről!
Védd a Földet és merj inni újra csapvizet! Ne szennyezd a környezetedet! Gondolj a gyermekeid, unokáid, dédunokáid jövőjére. Legyen hol élniük és ne szenvedjen hiányt azokban a dolgokban, ami annyira természetes most számunkra!

www.vizklinika.hu

 

Vigyázz erre a bolygóra! Csak itt lehet csokit kapni! ;)

Webáruház készítés