Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2021.10.28 12:17

A víz vastalanítása (vas, mangán csökkentése kútvízben)

A víz vastalanításáról

 

Gyakran keresnek meg azzal a problémával, hogy vasas a víz, főleg kútvíz esetén.

Mindig megkérdezem, mennyire vasas, be volt-e vizsgálva?

Sokan azt mondják: hát nagyon vasas, szemmel láthatóan. De bevizsgálni nem akarja.

No, ezzel az információval nem lehet mit kezdeni.

Ezért most leírnék pár gondolatot tudományos igények nélkül a víz vas- és mangán tartalmának csökkentésével kapcsolatban.

A víz vastalanításáról

 

Gyakran keresnek meg azzal a problémával, hogy vasas a víz, főleg kútvíz esetén.

Mindig megkérdezem, mennyire vasas, be volt-e vizsgálva?

Sokan azt mondják: hát nagyon vasas, szemmel láthatóan. De bevizsgálni nem akarja.

No, ezzel az információval nem lehet mit kezdeni.

Ezért most leírnék pár gondolatot tudományos igények nélkül a víz vas- és mangán tartalmának csökkentésével kapcsolatban.

Több megoldás van, ezek közül hogy melyik lesz az alkalmas, azt igenis a vízben mért vas- és mangán tartalom dönti el. Nem elég csak a vasat beméretni, több megoldás a mangán tartalomtól is függ, sőt a mangán is rozsdás lerakódást okoz, csak az övé nem vörös, hanem szürke-fekete.

Nagy vonalakban a következő megoldás van vasra, mangánra.

A vízben már oxidálódott vas és mangán szemcsés, amit jellemzően 50 mikron vagy finomabb szűrővel ki lehet szűrni, ettől vörös lerakódásos egy sima mechanikai szűrő.

A vas és mangán tartalom egy részét lehet levegőztetéssel csökkenteni. A levegő oxigénjével találkozva egyszerűen szólva rozsdává alakulnak ezek a fémek, utána szűrhető lesz mechanikai szűrővel. Tehát ha a vizet egy tartályba vezetik és ott napokig levegőztetik, kompresszorral „buborékoltatják”, akkor a vas és mangán egy része rozsdává alakul, leülepszik, szűrhető lesz.

De ez nem szed ki minden ilyen fémet a vízből!

Oxidálni lehet még hatásosan klór hozzáadásával is, de utána már több variáció jön:

Klóradagolás után általában Pyrolox vagy Pyrolox Advantage töltettel lehet a vasat és a mangánt kiszűrni, de utána még kellhet egy aktívszén granulátum töltetű vízkezelő is, a maradvány klór kiszűrésére. Sima aktívszenes szűrőbetét nem elég, azoknak vagy egy határa, jellemzően 0,3 mg/l klórtartalom, ameddig működnek, másrészt elég kicsik is.

Klór vagy kálium-permanganát (KMnO4) adagolásával GreenSand Plus töltetes vízkezelők előtt is találkozhatunk, ezek után sorbakötve ugyanúgy kellhet aktívszén granulátum töltetes vízkezelő berendezés is.

Ha a vízben mért vas- és mangán tartalom nem halad meg egy bizonyos szintet, akkor önmagában, vegyszeradagolás nélkül is elég lehet egy Pyrolox vagy Pyrolox Advantage töltetű vastalanító, sőt ha a mangán értéke alacsony (50 mikrogramm/l alatti), akkor elegendő a Birm töltetes vastalanító is.

Mennyi ez a bizonyos szint? Ezt úgy nevezik, hogy vas-egyenérték. A vas egyenértéket úgy lehet kiszámolni, hogy a vas értékéhez hozzáadjuk a mangán értékének kétszeresét!
Ha a vas egyenérték alatta van a 3 milligramm/liter (azaz 3000 mikrogramm/liter) értéknek, akkor lehet a Pyrolox Advantage vagy Birm töltettel jó eredménnyel vastalanítani. Az értékektől függ, hogy adott méretű (keresztmetszetű) berendezésen milyen sebességgel folyhat át a kútvíz ahhoz, hogy megfelelő mértékben megtörténjen a vastalanítás, mangáncsökkentés.

Ezért kell beméretni a vizet.

Az értékek döntik el, hogy Birm, Pyrolox Advantage elegendő, vagy kell a vegyszeradagolás is hozzá, utána Pyrolox vagy GreenSand Plus töltet, valamint az aktívszenes vízkezelő beépítése maradék vegyszer szűrésére is.

Ha azonban kirívóan magas a vas egyenérték, 4-5-6 mg/l vagy akár felette, akkor jön az, hogy előkezelésként lehet a levegőztetős módszerrel vegyszer nélkül valamennyire csökkenteni a vastartalmat, és az előzetesen napokig levegőztetett víz mehet rá vegyszeradagolás után az előbb leírt megoldásra.

A Pyrolox Advantage töltetű vízkezelő és a klóradagolásos megoldások egyben az arzén tartalmat is képesek csökkenteni, itt megint szükség van az arzén mért értékére is.

 

Van egy másik megoldás is, egy speciális ioncserélő gyantás vízkezelés, az Ecomix gyanták. (Ecomix-A, -C vagy –P). Az Ecomix alapú vízkezelők egyszerre csökkentik a vas- és mangántartalmat, az ammóniát, emellett még vízlágyító hatásúak is.

Ez tehát egy olyan vízlágyító, ami képes bizonyos mértékig kiszűrni a vasat, a mangánt és az ammóniát is. Hogy mennyire, abban vannak érdekes eltérések. Gyárilag azt írják rá, hogy akár 10-15 mg/l vastartalomig, 3 mg/l mangán tartalomig működhet, illetve 4 mg/l ammóniával is elbánik.
Sajnos a gyakorlat azt mondatja, hogy ez nem igaz. 4-6 mg/l vastartalmat még elbírhat, viszont ez esetben nem a gyárilag javasolt, vízkeménység alapján történő regenerálási ciklust kell beállítani, hanem annál gyakoribbat!

Az Ecomix speciális ioncserélő gyantás vízkezelő regeneráláshoz nagytisztaságú sótablettát (NaCl) használ, illetve ennek tömény vizes oldatát, egy nagyon sós vizet. A sós víz fordítja vissza az ioncserélő folyamatot ebben a gyantában, ennek hatására „engedi el” a megkötött vasat, vízkövet, egyebet az Ecomix, majd normál vizes öblítéssel lehet ezt a szennyeződést kimosatni a gépből.
Tehát sótablettát és vizet fogyaszt regeneráláshoz, öblítéshez, amit automatikusan, a vezérlőfej beállításai révén elvégez.

Fontos, hogy az Ecomix mindezt egyszerre, arányosan csinálja! Példa: Tehát ha van egy 2000-es vastartalma a víznek, amit a 200-as határérték alá kell vinni, akkor ugye egytized részre kell csökkenteni a vastartalmat. Ezzel együtt jár, hogy a vízkeménység is egytizedre csökken! Amivel általában nincs baj, csak nem felel majd meg egy vízvizsgálatnak, ugyanis a vízkeménységre minimum érték is meg van határozva, ami 50-es összkeménység, azaz 5 német keménység. Ha a 2000 mikrogrammos vas mellett mondjuk 220 az összkeménység (22 nK), akkor határérték alá szorítva a vasat csak 2 körüli nK lesz, ami az előírásnál lágyabb vizet jelent. Együtt lehet élni vele, gépeket nem tesz tönkre, csak az íze már nem finom, illetve a „jegyzőkönyvnek” nem felel meg.
Ugyanakkor ha a konyhába meg betesznek egy „szinte mindent” kiszűrő fordított ozmózisos berendezést is, az már olyan vizet ad, amit el szoktak fogadni ivóvíznek. A vízkezelők után bekötött ilyen víztisztító általában jól jön, például ha kell lakhatási engedélyhez, hitelhez az ivóvíz meglétének igazolása.

A Pyrolox és a Birm önmaga felületén oxidálja a vízben oldott vasat és mangánt, azok regenerálásához elegendő a sima víz is, ellenáramú öblítéssel.

A vegyszeradagoló mögé kötött GreenSand Plus is vízzel öblíti magát.

Öblítés – víz kell hozzá. De nem mindegy, mennyi és hogyan! Amit tudomásul kell venni, hogy az önök szivattyújának, házi vízművének kell tudnia biztosítani ezt a vizet, az adott vízkezelő műszaki leírásában szereplő mértékben. Ez jelent egyrészt víznyomást (minimum 3 bar, átfolyás közben is), másrészt átfolyási sebességet is, vagyis hogy adott idő alatt mennyi víznek kell tudnia átfolyni öblítéskor a vízkezelő berendezésen.

Csak egy példa: például a Pyrolox egy nehéz anyag, abból 1 liternyi majdnem 2 kg! Olyan a fajsúlya, mint a betonnak. Na, emiatt például egy 1054PT vastalanító visszamosatáskor kér akár 3000 liter/óra átfolyási sebességet, legalább 20-30 percen keresztül. Ezt a kútjuknak és a szivattyújuknak tudnia kell biztosítani, különben nem tudja magát a vízkezelő rendesen kiöblíteni és erről nem mi tehetünk.

 

Amit majd még tudnom kell, az a pontos felhasználás célja és mértéke: mennyi vizet, mire, hogyan használnak.

Szóval, az adatok összefüggenek és mindig figyelembe kell venni a műszaki adatokat a lehetséges átfolyáshoz, öblítéshez is!

Tessék bevizsgáltatni azt a kútvizet (vízkémiát és bakteriológiát is), az értékek alapján tudok segíteni, tanácsot adni. Kevesebbe kerül, mint egy nem megfelelő vízkezelés, vagy neadjaég egy megbetegedés rossz víz miatt.

Ha ez megvan, és elküldi az info@vizklinika.hu e-mail címre amit tudnom kell, akkor segítek!

 

Webáruház készítés